Effect of substrate utilization time on the yield of eggplant (Solanum melongena L.)
From 1Department of Horticultural Plants Nutrition
and from 2Department of Plant Physiology
August Cieszkowski Agricultural University of Poznań
Abstract. Eggplant ‘Solara F1’ cultivar was grown in two organic substrate types: raised peat and pine bark with low-moor (v:v = 1:1), used in year I and year II. It was found that the yield of eggplant re-used substrate was lower. It is supposed that it was the result of an accumulation of post-harvest residues and excessive concentration of salt.
Key words:
eggplant, yield, organic substrate, re-used substrate
Wpływ czasu użytkowania podłoża na plon oberżyny (Solanum melongena L.)
Streszczenie
W nieogrzewanym tunelu foliowym przeprowadzono od V do IX 2003 roku doświadczenie z uprawą oberżyny odm. ‘Solara F1’. Rośliny uprawiano w pierścieniach o objętości 6 dm3 w dwóch podłożach: w torfie wysokim oraz w mieszaninie kory sosnowej i torfu niskiego (v:v – 1:1). W uprawie zastosowano podłoża świeże (użytkowane pierwszy rok) oraz podłoża powtórnie użytkowane. Podczas wegetacji roślin w podłożach następowała akumulacja substancji o charakterze fitotoksycznym oraz nadmierny wzrost stężenia soli. Powtórne użytkowanie badanych podłoży organicznych spowodowało znaczne obniżenie plonu owoców oberżyny.